top of page

Leidinggeven in zelfsturende teams


De essentie van zelfsturende teams is de controle behouden door de controle juist uit handen te geven. Dat klinkt in eerste instantie tegenstrijdig, maar dat is het zeker niet. Het probleem is alleen dat we vaak niet weten hoe je controle uit handen geeft. Betekent dat alles loslaten en ieder voor zich? Of is er toch een bepaalde mate van sturing?

Zelfsturing lijkt voor managers vaak te impliceren dat we ook ‘vanzelf’ weten wat er moet gebeuren en hoe dat moet gebeuren. Empowerment betekent immers toch loslaten? En bovendien, mensen lopen toch al een tijdje mee in dit bedrijf? Dan moet de overstap naar zelfsturing niet al te ingewikkeld zijn.

Maar de aanname dat mensen vanzelf begrijpen of aanvoelen wat er moet gebeuren klopt niet. Zelfsturende teams hebben juist kaders en sturing nodig. Alleen, het grote verschil met top-down management is dat je niet stuurt op het hoe maar alleen op het wat. Om duidelijk te maken wat je verwacht als leidinggevende, helpt het uit te leggen wat er moet gebeuren, binnen welk tijdsbestek je dat voor ogen hebt en wat het financiële plaatje is. Belangrijk daarbij is om grove kaders te schetsen en dus niet te veel op details te focussen.

Daar op aansluitend, heb je als manager bij de uitvoer van taken eerder een ‘coachende’ rol dan een ‘leidende’ rol; je staat niet aan het roer maar opereert op de achtergrond. Motiveren (en zeker niet demotiveren) is daarbij het sleutelwoord voor een succesvol zelfsturend team.

Als je meer wil lezen over leidinggeven in (zelfsturende) teams, dat kan!

Wil je meer informatie of een vrijblijvend gesprek over sturing binnen teams? Neem gerust contact op met Teamwork Productions via:

www.teamworkproductions.nl of info@teamworkproductions.nl

bottom of page