top of page

Mentaal verzuim


Even Facebooken, een paar appjes versturen en dat filmpje op Youtube bekijken. Iets wat iedereen wel eens doet onder werktijd. Maar het aantal werknemers dat structureel met andere dingen bezig is tijdens werk - ookwel mentaal verzuim genoemd - blijkt de afgelopen jaren te zijn gegroeid.

Enerzijds is dit te wijten aan de toename van digitale prikkels die we te verwerken krijgen. Voortdurend (online) bereikbaar zijn, lijkt een ongeschreven regel in onze huidige maatschappij. Anderzijds is er vaak ook een dieperliggende oorzaak voor mentaal verzuim. Het kan een teken zijn dat de werknemer weinig betrokken en bevlogen is in het werk. Interessant is om met de medewerker in gesprek te gaan en te onderzoeken wat ten grondslag ligt aan deze lage betrokken- en bevlogenheid. Heeft de medewerker voldoende het gevoel gehoord te worden? Zijn er conflicten of oud zeer dat een rol speelt? Krijgt de medewerker genoeg verantwoordelijkheid? Komen zijn/haar talenten voldoende tot uiting in het werk?

Met name dit laatste blijkt op de werkvloer een groot probleem; onderzoek uit 2014 wijst uit dat ruim 60% van de medewerkers in Nederland niet bevlogen zijn in hun huidige werk. De kosten die dit voor bedrijven mogelijk oplevert, zijn enorm. Te weinig uitdaging in werk zorgt namelijk voor afname van onder andere de motivatie, efficiëntie en effectiviteit. Dat kost Nederland gemiddeld 7 miljard euro per jaar (bron NRC & SHL).

Mentaal verzuim kan daarnaast de voorloper zijn van fysiek verzuim. En, als er geen aandacht aan de onderliggende oorzaak wordt geschonken, bestaat het gevaar dat mentaal verzuim zich als een virus door de organisatie verspreidt. Aandacht voor een gezonde bedrijfscultuur is daarom van groot belang. De kans op verzuim is aanzienlijk lager als er binnen een organisatie een cultuur heerst waar medewerkers zichzelf durven te uiten en zich gehoord voelen.

Dat gezegd hebbende, is 'balans' een belangrijk sleutelwoord. Een bepaalde mate van mentaal verzuim in de organisatie is namelijk gezond. Een praatje bij de koffieautomaat, even tafelvoetballen of wat vakantiefoto’s delen met collega's: deze interactie zorgt voor een gezonde sociale band. Verban het dus zeker niet geheel uit de organisatie!

Wil jij weten in welke mate mentaal verzuim in jullie organisatie een rol speelt en ben je benieuwd hoe gezond jullie bedrijfscultuur is? De Team Culture Scan belicht de onderstroom in organisaties en maakt de teamdynamiek expliciet. Voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek, neem contact op met Teamwork Productions via:

www.teamworkproductions.nl of claar.janssen@teamworkproductions.nl

bottom of page